Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

SZPINAK PO TAJSKU

anielka123buziolek

IMG_20170411_140010

 Potrawa ze szpinaku stała się moją ulubioną potrawą.Jak zauważyliście,  robię go na różne sposoby  i każdy jest świetny w smaku.To mdłe warzywo  przez dodatki , staje się hitem w kuchni i bombą witaminową,wystarczy trochę uczucia , szczyptę uśmiechu i doskonałe przyprawy mamy mały raj na ziemi.Dziś trochę Tajlandii na talerzu.Zapraszam.

0.5 op.szpinaku mrożonego

0.5 szklankę.mleczka kokosowego

Olej kokosowy

1 łyżeczka czosnku mielonego

0.5 łyżeczki chilli ( można mniej)

0.5 łyżeczki trawy cytrynowej

1 łyżeczka suszonej kolendry

na czubku łyżeczki kolendry mielonej

0.5 cm.startego imbiru

0.5 łyżeczki kozieradki

2 szczypty kuminu

2 szczypty kurkumy

Sól

Biały pieprz

******************************

Na patelni rozgrzać olej kokosowy,wrzucić kostki mrożonego szpinaku i mieszać ,aż szpinak nam się całkowicie rozmrozić,podlać mleczkiem kokosowym,dodać starty na tarce imbiru i resztę przypraw,wymieszać.Dusimy szpinak , aż nam się zredukuje mleczko,solimy i popieprzyć.Jesli jest za ostre ,dolewamy mleczka i jeszcze raz go redukujemy.Smacznego.

Szpinak możemy podać z rybą lub mięsem jako dodatek.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci