Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

LIKIER JAGODOWY Z JAŁOWCEM

anielka123buziolek

IMG_20160814_113117

 Trunek ten wykazuje pewne działanie regulujące procesy trawienne,wywiera korzystny wpływ na błony śluzowe żołądka
i jelit, łagodząc ich stany zapalne, przeciwdziała lekkim biegunkom, nieżytom żołądka i jelit oraz brakowi apetytu. Zalecany
jest w przeziębieniu, grypie, anginie, zapaleniu płuc, oskrzeli, a pomocniczo w gruźlicy.

0.5 kg czarnych jagód

4 ziarna jałowca

0.5 litra spirytusu 70%
125 g cukru
0.5 litra wody

*****************************
Umyte, dojrzałe i zdrowe owoce rozgnieść odstawić w słoneczne miejsce na cztery-sześć tygodni, często mieszając. Po tym czasie nastój prze-
cedzić, sporządzić syrop z cukru i wody, zagotować, ostudzić, wreszcie wymieszać obydwa płyny. Uzyskany likier raz jeszcze
przecedzić i... pić.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci