Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

DUSZONY SCHAB W KAPUŚCIE Z PAPRYKĄ

anielka123buziolek

IMG_20170507_140111

 Takie dania jednogarnkowe są najlepsze ,minimum wkładu o wszystko prawie robi się samo ha ah.Uwielbiam to,bo przy okazji nie muszę rozmrażać kotletów ,tylko wkładam je od razu zamrożone ( oczywiście przedtem trzeba je umyć).Myślę ,że takie danie będzie świetne dla studentów,zabieganych w życiu,tych co nie umieją zbyt dobrze gotować a chcą dobrze zjeść i dla wszystkich kanapowców.Danie jest pyszne ,pełne warzyw i aromatu koperku.Polecam!.

 Danie na duży rondel.

4 kotlety schabowe

0.5 główki małej kapusty

1 duża papryka czerwona

1 pęczek koperku

1 cebula

1 łyżka śmietanki

0.5 litra bulionu

sól i pieprz

Olej

Kilka ziemniaków

Przyprawa uniwersalna

1 łyżka mąki lub mąki ziemniaczanej rozrobionej w odrobinie zimnej wody

****************************_************************************************

 Kapustę obrać z wierzchni liści,poszatkować drobno.Cebulę obrać i posiekać w pióra.Koperek opłukać i drobno pokroić.Paprykę oczyścić , opłukać i pokroić w cienkie paski.Ziemniaki obrać , opłukać,przekroić na pół i podgotować lekko w osolonej wodzie,odcedzić.W rondlu rozgrzać odrobinę oleju,wrzucić cebulę,chwilę zeszklić,dodać kapustę,wymieszać,dorzucić paprykę i koperek,posolić, wymieszać.Dusić mieszając ok.10 minut ,aż kapusta trochę zmięknie.Włożyć kotlety schabowe,podlać bulionem,posypać pieprzem,dusić wszystko razem pod przykryciem na małym ogniu ,aż kontekstu będą miękkie.Dodać ziemniaki i jeszcze 10 minut dusić razem,posypać wszystko mąką,przykryć pokrywką i jeszcze 5 minut dusić nie mieszając.Odkryć pokrywkę,przemieszać ,dolać śmietanki,przyprawić jeszcze raz do smaku i gotowe.Smacznego!.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci