Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

JAK ZROBIĆ BIAŁĄ KIEŁBASĘ W FOLII I WE FLAKU

anielka123buziolek

IMG_20170408_121824

Do tej kiełbasy zrobienia zabierałam się już dawno , aż nadszedł ten moment i jest!Piękne ,pachnące czosnkiem i majerankiem cudo - Biała Kiełbasa.Pomysł zaczęrpnęłam z internetu.Jednak ja zrobiłam swoją z chudej łopatki wieprzowej i użyłam przeciętych torebek foliowych - Polak potrafi jak nie ma  ha ha ha.Kiełbasa w smaku jest dobra ,pachnie obłędnie tylko z tej łopatki wyszła zbyt sucha jak dla mnie ,pozwalam sobie doradzić , aby użyć bardziej tlustszego mięsa jak karkówka lub drobiowego lub pół łopatki i pół karkówki.Ale z efektu mojej pracy jestem usatysfakcjonowana ,tak więc zrobiłam od razu wiosenny przepis z jej udziałem i będę ją miała do żurku.Pycha.Chcecie spróbować , to zapraszam!.

_20170408_124645

 

 

_20170407_135428

 

    IMG_20170408_110214

                                      

IMG_20170408_111343

 

1.5 kg.łopatki wieprzowej

5 ząbków czosnku

8 ziaren pieprzu

6 ziela angielskiego

2 łyżki soli

3 łyżki majeranku

2 łyżki żelatyny na 200 ml.zimnej wody lub jeśli robimy w jelicie to odrobinę na końcu łyżeczki saletry

Folia spożywcza lub jelito cieńkie

*********************************************

 Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.Przyprawy jak ziele angielskie , pieprz ziarnisty i jałowiec utluc tłuczkiem lub zmielić.Mięso dobrze umyć , osuszyć , zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Czosnek obrać i zmiażdżyć z solą.Do zmielonego mięsa wlać żelatynę rozpuszczoną , dodać przyprawy,wyrobić dobrze.Mięso zostawić w temp.pokojowej przez 30 minut.Wstawić po tym czasie do lodówki na 24 g.aby się mięso przegryzło.Mięso jeśli robimy w folii spożywczej dzielimy na części ,tak aby mniej więcej były kiełbaski równe.Przygotować ok.8 kawałków folii spożywczej.Z mięsa formować kiełbaski,zawinąć dokładnie w folię ,zrolować jak cukierka ,podwinąć końce ( ja robiłam z torebek foliowych , więc końce dokładnie zawiązałam w supeł ).Parzymy  kiełbaski na parze wlewając wodę do garnka ( niedużo),kiełbaski położyć na sicie i ułożyć na garnku ,przykryć pokrywką.Gotujemy kiełbaski na parze 30 minut.Gdy są gotowe nakłuć , aby woda wyciekła i pozostawić pod przykryciem.Możemy je zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki lub je zamrozić.

Teraz wersja we flaki - do mięsa nie dodajemy żelatyny tylko 150 ml.wody ,mięso dokładnie wyrobić,dodać przyprawę i saletrę,wyrobić i odstawić na 8 godzin.do lodówki.Po tym czasie masę jeszcze raz wyrobić.Jelita umyć, naciągnąć na specjalną wkładkę do nabijania mięsa w maszynce.Masę napychać do jelit za pomocą maszynki.Końce jelit związać nitką bawełnianą.Kiełbasę zawiesić,obsuszyć przez 24 godziny . Następnie włożyć do prawie wrzącej wody na 20 minut,nie gotować i nie przykrywać ( wówczas nie popęka).Białą kiełbasę możemy zapiekać,wędzić ,dusić w piwie,ale najlepiej smakuje z chrzanem lub żurkiem.Smacznego!.

POTRAWKA Z JAJEK >

< SAŁATKA Z KUKURYDZĄ

Zdjęcia oraz wpisy są mojego autorstwa, nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i dalszą publikację. Skopiuj przepis by go wypróbować, ale nie podpisuj się pod nim. Ustawa z 4.02.1994 r o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci