Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

JESIENNE IMBIROWO - ORZECHOWE CIASTO

anielka123buziolek

IMG_20161006_141648

 

Gdy zaczynam mieć ochotę na rozgrzewające ciasta z nutą dyni,jablek, imbiru i orzechów,czuję że jesień zagościła w domu.J ak przyjemnie usiąść na kanapie , gorącą herbatą i kawałkiem pysznego ciasta.Bardzo polecam ten przepis:).Zapraszam.

IMG_20161006_141636

 

1 szkl.mleka bezlaktozowego ( może być zwykłe)

1/2 szkl.cukru muskowado

1/2 szkl.oleju ( pół na pół z sezamowym)

1/2 słoika dżemu z dyni 

2 jajka

kilka kropelek olejku rumowego

2 szkl.przesianwj mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 szkl.kandyzowanego imbiru

1/2 szkl.posiekanych orzechów włoskich

********************************************************

 W misce wymieszać widelcem mleko,cukier,2 jajka,1/2 szkl.oleju,1/2 słoika dżemu oraz olejek rumowy.

W drugiej misce wymieszać imbir rozdrobniony , 1/2 szkl.posiekanych orzechów.Dodrzucić do masy jajecznej.P rzemieszać widelcem.

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia,a następnie dodać do ciasta.Składniki dobrze połączyć za pomocą widelca.

Gotowe ciasto przelewamy do dużej keksówki wyłożonej pergaminem.Pieczemy 50 minut w 180 stopni.Ciasto powinno być zlocistobrazowe,sprawdzic za pomocą patyczka,jak suchy to ciasto jest gotowe.Studzimy.Smacznego.

 

 

 

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci