Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

PRZEPYSZNA BABKA

anielka123buziolek

lko

 

Przepyszna babka.Przepis znalazłam w starych szpargałach,kiedy szukałam listu od mojej zmarłej mamy,który od roku 1986 nie został przeze mnie otwarty i nie przeczytany,a który do tej pory sprawia,że czuję gdzieś w środku siebie ogromny ból .Trafiłam wówczas na moje z dawnych lat pamiętniki,które pisałam przez ok 30 lat.Były to zakurzone ,zniszczone kalendarze ,w których co dziennie zapisywałam przeżycia z tamtych lat.Nigdy nie wyrzucam takich spisanych wspomnień,chowam je, jak bezcenną relikwię,głęboko na dnie szafy.I właśnie tam znalazłam przepis mamy na tę babkę,którą przed zakończeniem biegu tu na ziemi ,piekła.Tylu lat człowiek nieraz potrzebuje aby zmierzyć się ze swoją własną przeszłością,i choroby która uzmysławia nam, jak jesteśmy" krusi "wobec otaczającego nas tętniącego życia... Zapraszam i wybaczcie mi te sentymentalne wywody,mam nadzieję,że Was nie zanudziłam.

                   

3 szkl.mąki

1 duża łyżka kawy prawdziwej sypanej

1.5 szkl.cukru pudru

1/2 szkl.mleka 

1 czubata łyżeczka mielonego kardamonu

25dag.margaryny

10dag.posiekanych orzechów laskowych lub włoskich

3 dag.płatków migdałowych

4 duże jajka

1 op.cukru waniliowego

3 łyżeczki  proszku do pieczenia

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 łyżkę cukru odłożyć,a pozostałe utrzeć z margaryną.

Dodajemy ucierając po jednym jajku.Wsypujemy przesianą mąkę z kawą,kardamonem i proszkiem do pieczenia, posiekanymi orzechami,płatkami migdałowymi,dokładnie mieszamy.Wlewamy mleko,miksujemy .Spód blaszki na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułka tartą.Wlewamy ciasto do foremki.Pieczemy w 180st. przez 50 min.Ciepłą babkę posypać cukrem pudrem.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci