Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

POŻEGNALNY TORT DLA PRZYJACIÓŁ

anielka123buziolek

Zdjecie1408_10

Torcik bardzo eksperymentalny, okazał się hitem na spotkaniu pomimo, że nawet go nie posmakowałam , ani nie załapałam się choćby na" kawałek".Tak więc, nawet nie wiem jak smakował:(Robiłam go prawie na "oko" z tego co miałam w spiżarce i w lodówce ha ha...Jednak znajomi bardzo go zachwalali ,więc myślę ,że uwierzę im na słowo ...Na spotkaniu było bardzo miło i sympatycznie,za co jestem im bardzo wdzięczna ,cieszę się,że mogłam choć w ten sposób podziękować im za to że są i ,że zawsze mogę na nich liczyć.Dziękuję Wam kochani...:)))))Torcik zrobiłam w dużej tortownicy ponieważ było nas ponad 21 osób,ale ja bym radziła zrobić go w małej 20cm.śr. wówczas można go podzielić na 3 części co da ładniejszy efekt jego podania.

Ciasto:

~~~~~~~~~~~~~~~~

 

25dag.mąki

25dag. cukru muskovado (proponuje jednak użyć cukru trzcinowego brązowego jest lżejsze, ale bardziej słodki)

6 dużych jaj

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

szczypta kardamonu

 

Masa:

~~~~~~~~~~~~

1 budyń smietankowy

350ml.mleka

1 kostka masła

ser ricotta~

kropla - dwie olejku migdałowego

paczka migdałów w płatkach

3/4 szkl. cukru 

1 kwaśny dżem porzeczkowy

 

Poncz:

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

1 szkl przegotowanej wody

sok z cytryny

cukier 1 łyżka

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

jajka ubijamy mikserem na puszystą masę z cukrem,dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem,szczyptą kardamonu.

Dokładnie wymieszać.Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Wlać do niej ciasto.Piec w 180st. przez 30 min.Ostudzić i przeciąć na 3 części.

Robimy teraz krem i proszku budyniowego gotujemy budyń dość gęsty.Wystudzić.Miękkie masło miksujemy z budyniem i cukrem pudrem,gdy jest gładkie dodajemy ser ricotta (po łyżce sprawdzając czy masa nie jest za płynna).Krem musi dać się rozsmarować gładko na cieście.

Ciasto nasączamy ponczem(wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem).

Pierwszy spodni blat smarujemy dżemy porzeczkowym,przykrywamy następnym blatem ciasta,smarujemy kremem,posypujemy  płatkami migdałów,znów układamy blat ciasta.Całe ciasto smarujemy resztą kremu,obsypujemy boki płatkami migdałów,a na wierzchu np.wyciskamy rozetki z kremu.Przystrajamy tak jak nam się podoba.Smacznego.

 

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci