Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

BABKA WŁOSKA

anielka123buziolek

IMG_20160730_151308

 Babka na schwał , tak bym ją opisała.Warta grzechu upieczenia.Prosta , lecz pelna aromatu i smaku masy budyniowej.Zapraszam!.

6 jajek
3/4 szkl.cukru
1 i 1/4 szkl.maki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jajka ubijamy z cukrem i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,mieszamy.Wylewamy do wysmarowanej podłużnej formy ciasto i pieczemy w 180 st.-30-35 min.
 
Masa budyniowa:
~~~~~~~~~~~~~~
1 litr i 1/2 szkl.mleka
2/3 szkl.cukru
4 łyżki mąki
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
0.5 kostki margaryny
4 łyżeczki kakao
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
W litrze mleka zagotowujemy cukier,a w reszcie rozrabiamy obie mąki.Wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy chwilę  aby się zrobił budyń.Budyń ma być bardzo gęsty i musimy uważać aby nie porobiły się grudy.
Margarynę ucieramy z budyniem dodając go po łyżce.Masę dzielimy na 3 części a do jednej dodajemy kakao.Teraz robimy poncz.
 
Poncz:
~~~~~~~~
1 szkl.przegotowanej wody i 1.5 łyżki cukru pudru
sok z 1 cytryny
 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Wszystkie składniki wymieszać.
 
Ciasto ostudzone przekrawamy wzdłuż na 3 części,nasączyć ponczem  i przełożyć masą budyniową,udekorować cukrem pudrem.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci