Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

WYPIEKANIE NA ŚNIADANIE - PODPŁOMYKI Z PIECA ZE ŚWIEŻĄ SALSĄ

anielka123buziolek

 

Zaproszenie do wspólnego wypiekania otrzymałam  od Gosi z bloga Smaki Alzacji .pl.Bardzo z tego powodu było mi przyjemnie:).Podpłomyki lubię ,nawet na blogu jest przepis tylko z mięsem,tak więc z przyjemnością podjęłam się wyzwania.Nadzienie też ciekawe,smaczne i orginalne ,a w sam raz na pyszne śniadanie...Świetnie smakuje jak też i wygląda,a świeża mięta nadaje jej orzeźwiający posmak.Z tego przepisu  zrobiłam podpłomyki zapiekane z salsą i upieczone podpłomyki ze świeżą salsą pomidorową.Obie wersje są świetne ,i każda z nich cudownie  smakuje.

 

 

 Razem ze mną wzięła udział:  

                                                  Goha z blogu Amku-Amku.pl

                                                    Nina z blogu Gotuj-Sam.pl

                                                      Bernadetta z bloga Prawo do gotowania z pasją.pl                                                      

                                                             Marta.pl http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/05/podpomyki-z-pieca.html

                                                       Urszula z bloga Moja kuchnia.pl

                                                       Renata z bloga Piegusek 1976.pl

                                                      WYPIEKANIE na śniadanie z bloga Smaki Alzacji

                                                      Joanna z bloga Notatki kulinarne.pl          

Składniki na 2 placki średniej wielkości.

**********************************************

 

200g.mąki( najlepiej chlebowej T 750 lub jeśli nie macie wystarczy mąka pszenna T 500)

2 łyżki stopionego masła

1/2 szk.wody

duża szczypta soli

*****************************************

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu,zagnieść i odstawić na pół godziny do odpoczęcia.

Ciasto podzielić na dwie części,rozwałkować na omączonym blacie lub jeśli kto woli  grubszy placek rozklepać  całą dłonią na pożądaną wielkość.

Piekarnik rozgrzać do 240 stopni,placki przełożyć na wyłożoną papierem do wypieków,układamy dodatki na wierzch surowego placka i Pieczemy do zarumienienia się boków ciasta.Trwa to około 10 minut.

 

Dodatki:

 

1 duży mięsisty pomidor

mała cienka cukinia

pół czerwonej cebuli(u mnie biała)

ząbek czosnku

sól ,pieprz do smaku

łyżka oliwy

garść świeżej mięty do posypania wierzchu

4 łyżki greckiego jogurtu(lekko posolić,popieprzyć,można dodać ulubione zioła(u mnie:śieża mięta,tymianek ,rozmaryn i oregano)

 

Pomidor i cukinię kroimy na kostkę,cebulę w piórka,czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę.Wszystkie składniki mieszamy ze sobą,dodajemy oliwę i od stawiamy do " przegryzienia" na 15 minut.

Po tym czasie rozwałkować podpłomyki,posmarować jogurtem i ułożyć przygotowane dodatki.Wsuwamy do nagrzanego pieca i zapiekamy 10 minut.

Jeśli ktoś nie trawi ciepłych pomidorów może podpłomyk upiec sam a dodatki w postaci zimnej salsy położyć na gorące placki!

Upieczone  placki posypujemy świeżą mięta i podajemy.

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Eliza] *.dynamic.chello.pl

    Podpłomyki moja miłość, wyglądają bardzo smakowicie w takiej warzywnej wersji.

  • anielka123buziolek

    I obłędnie smakują:) .Pozdrawiam.

  • Gość: [MalgosiaZ] *.icpnet.pl

    Ogromne dzięki za wspólne wypiekanie :-)

  • Gość: [piegusek1976] *.adsl.inetia.pl

    wyglądają na puchate te twoje podpłomyki, moje wyszły bardziej płaskie:) dzięki za wspaniałe wypiekanie:)

  • Gość *.protonet.pl

    Dzięki za wspólne pieczenie podpłomyków :)

  • Gość: [Marta] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    wspaniałe podpłomyki!

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci