Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

CIASTO"DARIA"

anielka123buziolek

 

Łatwe ciasto bez potrzeby pieczenia.Pachnące duszonymi jabłkami z cynamonem ,wymieszane przepysznym  serkiem mascarpone.Najlepsze jest na drugi i trzeci dzień.Zamiast cynamonu możemy dodać dużą łyżkę alkoholu, a zamiast użyć zwyklych herbatników to dajmy np.o smaku kokosowym ,ale wtedy nie dodajemy do jabłek cynamonu bo okropnie się ze sobą te smaki "gryzą".Przepis od mojej przyjaciółki Darii:-) .Dziękuję.

 

 

Potrzebne będzie nam:

***************************

Mała blaszka

Folia aluminiowa

6 średnich jabłek

6-7 małych paczuszek ciastek"petitki" jak większe opakowania to 4 szt.

1/2 łyżeczki cynamonu lub jedna łyżka alkoholu

1 op.serka mascarpone

1 czekolada mleczna lub gorzka+ 0.5 szkl.mleka

wiórki kokosowe i płatki migdałowe do posypania

*******************************************************

Blaszkę wykladamy folią aluminiową i .Jabłka obrać ,zetrzeć i udusić na odrobinie masła z dodatkiem cynamonu do miękkości.Wystudzić.Jabłka wymieszać z serkiem mascarpone.

Teraz układamy trzy warstwy ciastek.

1.na dno blaszki układamy ciastka

2.ser z jabłkami

3.ciastka

4.ser z jabłkami

5.ciastka

Teraz roztapiamy w rondelku czekoladę z mlekiem na małym ogniu.Polewamy ciasto trochę ostudzoną czekoladą.Posypujemy kokosem i migdałami.Wstawiamy ciasto na 12 godz.do lodówki .Po tym czasie możemy kroić i "pałaszować" te pyszności:-) .Smacznego.

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Ania_S] *.adsl.inetia.pl

    Nigdy o takim nie słyszałam, ale skład wygląda bardzo ciekawie ;)

  • Gość: [Mariola] *.adsl.inetia.pl

    O bardzo fajne ciasto, jak z mascarpone to biorę od razu dwa kawałki:))

  • anielka123buziolek

    Dziewczyny ,świetne ciacho ,sama byłam zaskoczona,jakby co to zapakuję na wynosiła ha ha:-)

  • anielka123buziolek

    Na wynos:-)

  • gin86

    Mmm, wygląda smakowicie :)

  • anielka123buziolek

    I tak smakuje:-)

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci