Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

KOTLETY A LA CSIKÓS

anielka123buziolek

Najpyszniejsze,najsmaczniejsze kotlety pod słońcem.Tak nie wiele przypraw a jaki efekt.Bardzo polecam Wam kochani to danie z kuchni węgierskiej,która za każdym razem mnie pozytywnie zaskakuje.

 

6 kotletów wieprzowych

4 cebule

10 dag.smalcu (zależnie od tłustości mięsa)

200 g.śmietany

1 łyżka mąki

1 płaska łyżka papryki sypkiej czerwonej wędzonej

sól i papryka sypka czerwona

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Przygotowujemy kotlety każdy o wadze 20 dag.Jeżeli są ze schabu lub z karkówki to lekko je rozklepmy,jeżeli z mięs od szynki zbić mocniej.Patelnię z tłuszczem rozgrzewamy i obsmażamy mięso .Cebulę przesmażamy  na tym samym tłuszczu co smażyło się mięso,dodajemy paprykę słodką i wędzoną.Wkładamy z powrotem kotlety na patelnię,podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości.Gdy mięso nam już zmięknie dolewamy śmietanę wymieszaną z mąką, przemieszać i zagotować.Podajemy z kluskami lub z ziemniakami albo z kaszą.Smacznego.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci