Menu

kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3

kuchnia pełna smaków

ŻEBERKA DUSZONE Z PIGWĄ

anielka123buziolek

Myślę,że to dość ciekawy przepis,starałam się w nim połączyć smaki z pigwą.,którą w nadmiarze dostałam od koleżanki.Ale uwaga,pigwa po uduszeniu w sosie jest bardzo kwaśna więc nie szafujmy nią zbyt mocno.

Zalewa:

************

4 łyżki oliwy

1 łyżka suszonego majeranku

1 łyżka zmiażdżonego ziela angielskiego i listka laurowego 

1 łyżka maggi

1 kg żeberek wieprzowych

sól

przyprawa bosforska

0.5pigwy

cukinia

1 łyżka otrąb pszennych firmy Kupiec

1 duża cebula

olej

1 szkl.bulionu drobiowego

pieprz

**********************************

Żeberka myjemy,osuszamy,kroimy na niewielkie porcje, marynujemy w zalewie przez 12 godz.wyjąć,posolić i przyprawić przyprawą bosforską( polec am tę przyprawę,można ją kupić w sklepie internetowym Skworc).Cebulę siekamy w talarki,wrzucić do rondla wraz z zalewą z na rozgrzany olej,dodać pokrojoną w płólplasterki cukinie i pigwe,zeszklić.Włożyć żeberka i obsnażyć ok.5 minut.Dolewamy bulion, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.Dodać otręby pszenne,przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wymiwszać,żeby żeberka oblepiły się sosem.Podajemy z kaszą je zmienna lub gryczaną i czerwoną kapustą.Żeberka są soczyste i aromatyczne.

© kocurkowerozmyslaniawkuchniuanielki3
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci